Bitàcola d’un documental / Bitácora de un documental (XXXIII)

Posted by
/

[CAST] Luces fuera. El momento de la verdad

Hace casi dos años que comenzó el trabajo de este documental (mucho más si contamos desde el momento en el que se concibió) y por fin ha llegado el momento de la verdad. El momento en el que se apagan las luces, pero sobre todo el momento en el que se vuelven a encender. La preparación del estreno nos ha vuelto a generar una mezcla de esperanza y pánico. Esperanza porque la respuesta de muchas personas nos hace sentir que la historia que hemos querido contar despierta interés. Pánico porque tememos no estar a la altura de las expectativas.

Anunciamos la fecha de la primera proyección oficial de Kásuumaay (después de algunas pruebas en el mundo académico) con más de dos semanas de tiempo. El día señalado, hoy, 27 de marzo de 2014 a las ocho de la noche en los Cinemes Méliès de Barcelona. Menos de una semana después las 170 plazas de la sala estaban cubiertas por personas que habían solicitado su invitación y muchas otras esperaban a que hubiese bajas de última hora en esa lista. Habíamos preparado toda una estrategia de difusión a través de nuestras redes que no pudimos poner en práctica. Un correo, una publicación en Facebook y otra en Twitter… y ya no podíamos seguir difundiendo porque no teníamos espacio para quien se interesase.

El caso es que ha llegado el momento de la verdad. Hace meses que no hay vuelta atrás, pero ahora, ahora ya sí que el órdago es el definitivo. Se ha ido acercando el momento y nos hemos ido poniendo nerviosos, evidentemente, con los preparativos. Las listas para las invitaciones, las recompensas para los mecenas que vengan a ver SU documental, el debate posterior… El primer paso práctico ha sido la prueba de proyección. Por primera vez hemos visto Kásuumaay proyectado en una pantalla de cine real y la sensación ha sido imponente.

27 de marzo de 2014, 20h, Cinemes Méliès de Barcelona. Esas son las coordenadas del momento definitivo en la vida del documental Kásuumaay y la verdad es que poco os podemos contar. La respuesta que habíamos recibido había sido abrumadora. Más de medio centenar de personas se han quedado sin invitaciones porque ya no había más sitios en el cine. Ante la entrada de la sala hemos podido ver a un enorme número de amigos de este proyecto ansiosos por descubrir lo que teníamos que contar. Había 170 plazas en la sala y se han ocupado absolutamente todas. Primero un poco de música para que el estreno se celebrase con todos los honores y después de la proyección un pequeño debate con Jordi Tomàs, responsable científico del proyecto; Ferran Iniesta, un sabio africano encerrado en el cuerpo de un catalán; Tica Font, directora del ICIP, los financiadores del proyecto; y Xavier Puigserver, director de Kásuumaay.

Os podemos decir poco del acto. Sólo que para el equipo del documental ha sido impactante, emocionante y emotivo. Hemos pulsado las sensaciones de los asistentes. A los que conocían el tema les ha parecido una explicación sencilla y completa; a los que no lo conocían, les ha parecido fácilmente comprensible, a pesar de que la situación que se explica es compleja. Unos nos aseguran que se hace corto (y eso es un elogio), otros que resulta atractivo estéticamente y algunos destacan la dimensión “poética” de la historia. En todo caso, las sensaciones son positivas.

En el primer post de esta Bitácora definimos el proyecto como un “velero destartalado” que había salido de puerto “renqueante” y que se había ido sintiendo fuerte gracias al viento que vuestro apoyo había provocado. Ahora sentimos que ese modesto velero ha atracado orgulloso en el puerto de Barcelona, rodeado de cruceros de lujo e imponentes transatlánticos y no se siente menos que los demás. Pensábamos que este era su destino, pero nos habéis hecho sentirnos fuertes y ahora esperamos poder seguir colándonos en muchos otros puertos.

Os hemos dado tantas veces las gracias que puede sonar a canción conocida. Pero ahora no podemos evitar repetirlo, porque hace tiempo que Kásuumaay dejó de ser un proyecto de Xavier, del equipo del documental, del GESA o del ICIP, para pasar a ser un proyecto de un grupo de personas interesadas en saber realmente cómo es la sociedad tradicional del reino de Oussouye, en conocer su experiencia de organización, en aprender de su ejemplo en la construcción de la paz. Ahora además, permitid que el que ha firmado esta bitácora (que siempre ha sido el equipo de Kásuumaay) aproveche la ocasión para darle las gracias al resto de miembros del equipo, porque todos hemos aprendido y todos hemos salido ganando.

Gracias, kásuumaay y hasta muy pronto. Nos vemos en el siguiente puerto.

 

[CAT] Llums fora. El moment de la veritat

Fa gairebé dos anys que va començar el treball d’aquest documental (molt més si comptem des del moment en el qual es va concebre) i per fi ha arribat el moment de la veritat. El moment en el qual s’apaguen els llums, però sobretot el moment en el qual es tornen a encendre. La preparació de l’estrena ens ha tornat a generar una barreja d’esperança i pànic. Esperança perquè la resposta de moltes persones ens fa sentir que la història que hem volgut explicar desperta interès. Pànic perquè temem no estar a l’alçada de les expectatives.

Vam anunciar la data de la primera projecció oficial de Kásuumaay (després d’algunes proves al món acadèmic) amb més de dues setmanes de temps. El dia assenyalat, avui, 27 de març de 2014 a les vuit del vespre als Cinemes Méliès de Barcelona. Menys d’una setmana després les 170 places de la sala estaven reservades per persones que havien sol·licitat la seva invitació i moltes altres esperaven la possibilitat que hi hagués baixes d’última hora en aquesta llista. Havíem preparat tota una estratègia de difusió a través de les nostres xarxes que no vam poder posar en pràctica. Un correu, una publicació al Facebook i una altra a Twitter… i ja no podíem seguir difonent perquè no teníem espai per qui s’interessés.

El cas és que ha arribat el moment de la veritat. Fa mesos que no hi ha marxa enrere, però ara, ara ja sí que l’aposta és la definitiva. S’ha anat apropant el moment i ens hem anat posant nerviosos, evidentment, amb els preparatius. Les llistes per a les invitacions, les recompenses per als mecenes que venien a veure EL SEU documental, el debat posterior… El primer pas pràctic ha estat la prova de projecció. Per primera vegada hem vist Kásuumaay projectat en una pantalla de cinema real i la sensació ha estat imponent.

27 de març de 2014, 20h, Cinemes Méliès de Barcelona. Aquestes són les coordenades del moment definitiu en la vida del documental Kásuumaay i la veritat és que poc us podem explicar. La resposta que havíem rebut havia estat aclaparant. Més de mig centenar de persones s’han quedat sense invitacions perquè ja no hi havia més llocs al cinema. Davant l’entrada de la sala hem pogut veure a un enorme nombre d’amics d’aquest projecte desitjosos per descobrir el que havíem d’explicar. Hi havia 170 places a la sala i s’han ocupat absolutament totes. Primer, una mica de música perquè l’estrena se celebrés amb tots els honors i, després de la projecció, un petit debat amb Jordi Tomàs, responsable científic del projecte; Ferran Iniesta, un savi africà tancat en el cos d’un català; Tica Font, directora del ICIP, els finançadors del projecte; i Xavier Puigserver, director de Kásuumaay.

Poca cosa us podem dir de l’acte. Només que per a l’equip del documental ha estat impactant, emocionant i emotiu. Hem copsat les sensacions dels assistents. Per als que coneixien el tema, els ha semblat una explicació senzilla i completa; els que no ho el coneixien, els ha semblat fàcilment comprensible, tot i que la situació que s’explica és complexa. Uns ens asseguren que es fa curt (i això és un elogi), uns altres que resulta atractiu estèticament i alguns destaquen la dimensió “poètica” de la història. En tot cas, les sensacions són positives.

Durant el primer post d’aquesta Bitàcola definíem el projecte com un “veler atrotinat” que havia sortit de port “carranquejant” i que s’havia anat fent fort gràcies al vent que el vostre suport havia provocat. Ara sentim que aquest modest veler ha atracat orgullós al port de Barcelona, envoltat de creuers de luxe i imponents transatlàntics i no se sent menys que els altres. Pensàvem que aquesta era la seva destinació, però ens heu fet sentir forts i ara esperem poder seguir colant-nos en molts d’altres ports.

Us hem donat tantes vegades les gràcies que pot sonar a cançó coneguda. Però ara no podem evitar repetir-ho, perquè fa temps que Kásuumaay va deixar de ser un projecte del Xavier, de l’equip del documental, del GESA o del ICIP, per passar a ser un projecte d’un grup de persones interessades en saber realment com és la societat tradicional del reialme d’Oussouye, a conèixer la seva experiència d’organització, a aprendre del seu exemple en la construcció de la pau. Ara a més, permeteu que el que ha signat aquesta bitàcola (que sempre ha estat l’equip de Kásuumaay) aprofiti l’ocasió per dona’ls-hi les gràcies a la resta de membres de l’equip, perquè tots hem après i tots hem sortit guanyant.

Gràcies, kásuumaay i fins a molt aviat. Ens veiem en el proper port.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.