[CAST] Un poco (más) de nosotros
No sabemos si habéis reparado en ello, pero durante la primera fase de realización del documental en Oussouye os explicamos un poco (con una visión muy subjetiva) quiénes éramos. Tampoco sabemos si recordaréis que en aquel primer viaje (en julio) no estábamos todos. Y por último quizá no os hayáis dado cuenta de que en la segunda fase en el terreno, durante el rodaje, aparecían caras nuevas, el resto del equipo, del que no hemos tenido la oportunidad de hablaros. Ahora es el momento. Ya sabéis que necesitamos un poco de tiempo para poder explicaros, desde nuestra propia mirada deformada y cargada de sentimientos y subjetividad, cuál es la personalidad de cada uno de los miembros del equipo. Para cuando hemos tenido datos suficientes, el propio rodaje se ha comido todo nuestro tiempo, así que hemos tenido que esperar hasta ahora. Más vale tarde que nunca.
No os hablaremos de Xavi, Jordi, David ni Carlos. Ya los conocéis y si os habéis olvidado de ellos os recomendamos que volváis al post en el que os explicábamos como nos veíamos a nosotros mismos. Ahora le ha llegado el turno a la otra mitad del equipo, los que hasta ahora (sin ningún tipo de educación) no habían sido presentados.
Empezaremos por Carola Álvarez, nuestra directora de fotografía, la encargada de cambiar el filtro de nuestra mirada para darle a la imagen una carga narrativa con la que el resto, ni siquiera habíamos soñado. Carola es metódica y detallista hasta el extremo, tanto que durante el rodaje los menos habituados al entorno audiovisual nos hemos exasperado con la variación de un centímetro en el encuadre, con la colocación de la cámara cuidada casi obsesivamente. Sinceramente, tampoco hacía falta tanto. La cámara se planta, se le da al botón y el aparato se encarga de grabar, ¿no? ¡¡Ja!! Esa es sólo una de las cosas que nos ha enseñado Carola. De pronto un día, nos enseña algunas de las imágenes rodadas, que con toda modestia se guardó para sí misma todo lo que pudo, y sólo pudimos esforzarnos en que no se nos descolgara la mandíbula de sorpresa y fascinación. ¡¡Ya lo sabéis!! Ella es la responsable de que las imágenes sean asombrosas por sí mismas. A partir de ese día… Carola nos ha tenido pendientes de sus esperas porque sabíamos con seguridad que el resultado vale la pena. Esa experiencia en el mundo de la imagen hace que Carola fundamentalmente sea paciente, muy paciente. Lo ha sido para grabar una puesta de sol, pero también para aguantar al resto del equipo. A su vuelta, se ha llevado hasta Alemania un pedazo de Oussouye (un pedazo grande).
Seguiremos con Gerard Tàrrega, nuestro sonidista. Sí, eso es, Gerard es el tipo capaz de mantenerse impertérrito sujetando la percha del micro debajo de un sol de justicia. Debe ser una de las pocas personas que tiene la facultad de transmitir absoluta tranquilidad en medio de un entierro tradicional, rodeado de mujeres danzantes, con la camilla en la que va el cuerpo de la difunta desplazándose a velocidad de vértigo y una ruta previsible, o en el centro del bullicioso patio de un colegio. Es asombroso, pero sus micros (engendros mecánicos) se derriten antes que él. Gerard es, sin duda, uno de los pocos hombres que pueden hacer guardar silencio a un grupo de niños sólo con un ligero gesto de su dedo. Quizá nunca lo habíais pensado, pero sí, todo tiene su sonido, un sonido que te permite ver una imagen al cerrar los ojos, por eso siempre hay que grabar “ambientes”. Hay ambiente de instituto, de arrozal, de recolección de vino de palma o de radio, de bosque sagrado o de patio de casa. Siempre hay un ambiente. De las manos de este todo terreno salió la reparación en precario de un ampli o la conversión de un salón en un estudio de grabación. Seguramente no hace falta decir nada más.
El benjamín del grupo, Sebastián Ruiz, se ha quedado para el final de la presentación. Se encarga de la edición y el montaje de los materiales. Ha tenido su bautizo en África Subsahariana durante este proyecto y ha cumplido así uno de sus anhelos más inmediatos. Sebas ha llegado a Oussouye en modo esponja, dispuesto a hacerse con todo, a aprenderlo todo. Apenas tardó unos minutos en encontrarse cómodo en el pueblo. De repente desaparecía y volvía explicándonos que se había encontrado con no sé quién o que había estado en casa de no sé cuál. En menos de una semana todo el mundo ya preguntaba por él. Y es que esa capacidad que tiene Sebas para acercarse a la gente, para despertar la confianza de los desconocidos es todo un lujo para sus inquietudes periodísticas. Una buena parte de las imágenes del making off son obra de Sebas que ha ido documentando con su cámara una parte del proceso.
Quizá os sorprenda pero nos faltan dos personas en esta presentación. Por un lado, se trata de un miembro del equipo que no aparece en ninguna foto, que se ha mantenido absolutamente en la sombra durante este tiempo. Hablamos de Romina Jaimovich. Ella ha sido, en muchos momentos, nuestro puente entre nosotros y vosotros; y, siempre, nuestra imprescindible retaguardia. Desde Barcelona Romina ha sido la responsable de manteneros informados de lo que nosotros hacíamos en Oussouye. Algunas veces, verdaderamente, las condiciones técnicas o la falta de tiempo no nos permitían colgar fotos en Facebook o publicar post en nuestro blog. Bastaba con enviar un correo electrónico a Romina para que ella se encargase de todo. Su principal logro ha sido mantener vivas las redes sociales y despertar vuestro interés para que colaboraseis con nosotros, una buena parte de la responsabilidad de que nuestra campaña de mecenazgo fuese un éxito es suya. Estamos seguros de que nos ha envidiado (al menos un poco) porque nosotros estábamos allí y ella aquí; pero afortunadamente se ha resignado y se ha dado cuenta de que su trabajo aquí era imprescindible.
Por otro lado, Gemma Solès es nuestra experta en música africana, ¿cómo experta? ¡Expertísima! Ella se encarga de hacer las propuestas musicales, de entre un catálogo infinito; sugiere combinaciones insospechadas y se fija en criterios en los que nosotros no habíamos reparado. Gemma está pendiente de este proyecto desde hace mucho tiempo y ha tenido que armarse de paciencia para esperar hasta la última fase, en la que entra en acción.
Esta mínima presentación se había convertido casi en una cuestión de buenos modales. Ahora que ya nos conocéis un poco más, os aseguramos que os seguiremos hablado de las cosas que verdaderamente os interesan: lo que hemos visto y vivido en Oussouye y la marcha del documental. Por cierto, muy pronto tendréis nuevas noticias.
[CAT] Una mica (més) de nosaltres
Potser no us heu adonat, però durant la primera fase de realització del documental a Oussouye us vam explicar una mica (amb una visió molt subjectiva) qui érem. Tampoc sabem si recordareu que en aquell primer viatge (al juliol) no hi érem tots. I, finalment, potser no us heu adonat que en aquesta segona fase al terreny, durant el rodatge, han anat apareixen cares noves, la resta de l’equip, del que no hem tingut l’oportunitat de parlar-vos. Ara és el moment. Ja sabeu que necessitem una mica de temps per poder explicar-vos, des de la nostra pròpia mirada deformada i carregada de sentiments i subjectivitat, quina és la personalitat de cada membre de l’equip. Així, quan hem tingut dades suficients, el propi rodatge s’ha menjat tot el nostre temps, aquest és el motiu pel qual he hagut d’esperar per les presentacions. Més val tard que mai.
No us parlarem ni del Xavi, ni del Jordi, ni del David ni del Carlos. Ja els coneixeu i si us heu oblidat d’ells, us recomanem que torneu a llegir el post on us explicàvem com ens veiem a nosaltres mateixos. Ara li ha arribat l’hora a l’altra meitat de l’equip, els que fins ara (sense cap tipus d’educació) no havien estat presentats.
Començarem per la Carola Álvarez, la nostra directora de fotografia, l’encarregada de canviar el filtre de la nostra mirada per donar-li a la imatge una càrrega narrativa amb la que la resta ni tant sols hi havíem somiat. La Carola és metòdica i detallista fins a l’extrem, tant que durant el rodatge els menys familiaritzats amb l’entorn audiovisual ens hem exasperat amb la variació d’un centímetre a l’enquadrament, o bé amb la col·locació de la càmera cuidada gaire bé obsessivament. Sincerament, tampoc feia falta tant. La càmera es planta, se li dona al botó i l’aparell s’encarrega de gravar, no? Ja!! Això és només una de les coses que ens ha ensenyat la Carola. De cop i volta, un dia ens ensenya algunes de les imatges rodades, que amb tota la modèstia s’havia guardat només per ella tot el que va poder. Aquell dia, només ens vam poder esforçar perquè no se’ns despengés la mandíbula de sorpresa i fascinació. Ja ho sabeu!! Ella és la responsable de que les imatges siguin precioses per elles mateixes. A partir d’aquell dia… La Carola ens ha tingut pendent de les seves esperes perquè sabíem que el resultat valia la pena. Aquesta experiència al món de la imatge fa que la Carola sigui, per sobre de tot, pacient, molt pacient. Ho ha estat per gravar un capvespre, però també per aguantar a la resta de l’equip. A la seva tornada, s’ha emportat cap a Alemanya un tros d’Oussouye (un tros important).
Continuarem amb el Gerard Tàrrega, el nostre sonidista. Si, és així, el Gerard és l’home capaç de mantenir-se impertèrrit aguantant la perxa del micro amb un sol de justícia. Ha de ser una de les poques persones que tenen la facultat de transmetre absoluta tranquil·litat en mig d’un enterrament tradicional, envoltat de dones que dansen i amb la llitera on està el cos del difunt desplaçant-se a una velocitat de vertigen i sense una ruta previsible; o al mig del sorollós pati d’un col·legi. És sorprenent, però els seus micros (enginys mecànics) es fonen abans que ell. Gerard és, sense cap tipus de dubte, un dels pocs homes que poden fer guardar silenci a un grup de nens només amb un suau gest del seu dit. Potser mai ho heu pensat però sí, tot té el seu so, un so que et permet veure una imatge al tancar els ulls, per això sempre s’han de gravar “ambients”. Hi ha ambient d’institut, d’arrossar, de recollida de vi de palma o de ràdio, de bosc sagrat o de pati de casa. Sempre hi ha un ambient. De les mans d’aquest tot terreny va sortir la reparació en precari d’un ampli o la transformació d’una sala d’estar en un estudi de gravació. Segurament no fa falta dir res més.
El benjamí del grup, el Sebastián Ruiz, ha quedat pel final de les presentacions. S’encarrega de l’edició i el muntatge dels materials. Ha tingut el seu bateig a l’Àfrica Sudsahariana durant aquest projecte i ha complert així un dels seus anhels més immediats. Sebas va arribar a Oussouye en mode esponja, disposat a fer-se amb tot, a aprendre-ho tot. Només va trigar uns minuts a trobar-se còmode al poble. De cop i volta desapareixia i tornava explicant-nos que s’havia trobat a no sé qui o que havia anat a casa de no se qual. En menys d’una setmana tot el poble demanava per ell. I és que aquesta capacitat que té el Sebas per apropar-se a la gent, per despertar la confiança dels desconeguts és tot un luxe per a les seves inquietuds periodístiques. Una bona part de les imatges del making off són obra del Sebas que ha anat documentant amb la seva càmera una part del procés.
Potser us sorprengui però ens falten dues persones en aquesta presentació. D’una banda, es tracta d’un membre de l’equip que no apareix a cap foto, que s’ha mantingut absolutament a l’ombra durant tot aquest temps. Parlem de la Romina Jaimovich. Ella ha estat, en molts moments, el nostre pont entre nosaltres i vosaltres; i, sempre, la nostra imprescindible rereguarda. Des de Barcelona, la Romina ha estat la responsable de mantenir-vos informats d’allò que nosaltres fèiem a Oussouye. De vegades, veritablement, les condicions tècniques o la manca de temps ens impedia penjar fotos al Facebook o publicar posts al blog. Només calia un correu electrònic a la Romina per que ella se’n encarregués de tot. El seu principal assoliment ha estat mantenir vives les xarxes socials i despertar el vostre interès perquè col·laboréssiu amb nosaltres, una bona part de la responsabilitat de que la nostra campanya de mecenatge fos un èxit és seva. Estem segurs que ens ha tingut enveja (al menys una mica) perquè nosaltres estàvem allà i ella aquí; però sortosament, s’ha resignat i s’ha donat compte que la seva feina aquí, era imprescindible.
D’altra banda, Gemma Solès és la nostra experta en música africana, com experta? Espertísima! Ella és l’encarregada de fer propostes musicals, a partir d’un catàleg infinit; fa suggeriments de combinacions insospitades i es fixa en criteris que la resta ni tan sols havíem tingut en compte. Gemma està pendent d’aquest projecte des de fa molt de temps i ha hagut de fer un exercici de paciència per esperar fins a la darrera fase, a la que ella entra en acció.
Aquesta mínima presentació s’ha convertit gaire bé en una qüestió de bons modals. Ara que ja ens coneixeu una mica més, us prometem que us continuarem parlant de les coses que veritablement us interessen: el que hem vist i viscut a Oussouye i la marxa del documental. Per cert, molt aviat tindreu noves notícies.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.